SKANDALOZNA ALBANKA IZGOVORILA OVO ZA KOSOVO, PA OBJAVILA VELIKI PLAN ZA PRIŠTINU: Ne zna za SRAMOTU, Srbi izgoreli
Dua Lipa, Foto: Profimedia

sramno

SKANDALOZNA ALBANKA IZGOVORILA OVO ZA KOSOVO, PA OBJAVILA VELIKI PLAN ZA PRIŠTINU: Ne zna za SRAMOTU, Srbi izgoreli

Dua Lipa koja ajvar i ćevape predstavlja kao albanska jela, rođena je u Londonu, njeni roditelji su Albanci iz Prištine koji su devedesetih godina otišli iz ovog grada u Srbiji u Veliku Britaniju.

Objavljeno: 07:24h

Dua Lipa koja redovno proslavlja Dana nezavisnosti Kosova, objavila je 2022. pesmu "Ime" u kojoj kaže". Volim svoje ime jer zvuči kao zemlja mojih roditelja. Kao zemlja okružena planinama na kojim su se moji dedovi borili. Kao hrana koju su naše žene spremale svojim rukama stvarajući sve ni od čega. Kao jezik koji je bio zabranjen i koji se tajno učio u podrumima skrivenih kuća. Volim svoje ime jer zvuči kao dom koji nisu mogli oteti od nas".

Izazvala je time gnev naše javnosti i to nije bio ni prvi ni poslednji put da je provocirala. Više puta je isticala da "Kosov nije Srbija" pa objavila fotografiju mape Velike Albanije. U intervjuu za "Roling Stone" 2021. rekla je da je njena porodica sa Kosova i Metohije "morala da se preseli nakon srpske okupacije".

Kako je navela i time šokirala veliki broj ljudi, tokom rata na Kosovu i Metohiji devedesetih godina od njenog dede Seita Lipe koji je od 1990. do 1995. godine bio direktor Istrorijskog muzeja u Prištini, "tražili su da fabrikuje istorijske činjenice, što je on odbio, zbog čega se našao na meti tadašnje srpske vlasti".

Dua Lipa koja ajvar i ćevape predstavlja kao albanska jela, rođena je u Londonu, njeni roditelji su Albanci iz Prištine koji su devedesetih godina otišli iz ovog grada u Srbiji u Veliku Britaniju.

Dua Lipa
foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Pamti se i skandal oko proslavljanja gola reprezentativaca Švajcarske Đerdana Šaćirija i Granita Džake koju su tokom utakmice protiv naše reprezentacije, nakon golova pokazali dvoglavog orla koji je i simbol Velike Albanije što je Dua Lipa pozdravila na društvenim mrežama.

Kako sada Time piše o njoj i šta je rekla za ovaj magazin?

"Lipa koja je 2022. godine dobila albansko državljanstvo, takođe strastveno govori o svom dvostrukom nasleđu, kao i o važnosti liberalizacije viznog režima za Kosovo, što državljanima omogućuje slobodno putovanje evropskom zonom bez granica", navodi list.

"Ja sam iz dva mesta u isto vreme. Biti sa Kosova tako je velik deo onoga što jesam, a sticanje albanskog državljanstva bilo je stvarno uzbudljivo.

Dua Lipa
foto: Profimedia

Za populaciju na Kosovu, gde je više od 50 odsto mlađe od 25 godina, to je jedna od najmlađih populacija u Evropi, prilika da možete slobodno da putujete je zaista važna. Postoje sva ta deca koja imaju velike snove i nade i žele da se kreću, putuju i istražuju. Žele da se razvijaju i rastu i nadaju se da će ih možda čuti i videti na drugačiji način. Sad kad njihovi pasoši nešto znače, osećaj je jako dobar", rekla je.

"Time" dalje navodi: "Kako bi poštovala svoje korene, Lipa je jednako predana promeni načina na koji bi njeni zapadni fanovi mogli da percipiraju zemlje poput Kosova i Albanije".

"Kada ljudi razmišljaju o Kosovu, ne želim da misle: "Oh, ratom razoreno Kosovo". Tu ima mnogo više. Organizujemo festival u Prištini, moj tata i ja, da nateramo ljude iz celog sveta da dođu i vide koliko se razlikuje od onoga što očekuju — bilo da su to umetnici iz celog sveta ili obožavaoci koji dolaze da vide umetnike koje vole iz susednih zemalja. Znam da, dok sam živela na Kosovu, niko od mojih omiljenih umetnika nije dolazio tamo. Moj najveći san je da to mogu doneti deci tamo", dodala je.

Festival koji pominje zove se “Sunny Hill”, i organuzuje se u julu u Prištini. Pre dve godine se nakon ovog događaja sastala sa premijerom tzv. Republike Kosovo Albinom Kurtijem. Tom sastanku prisusstvovao je i njen otac.

00:37

SKANDAL NA EVROSONGU! Albanka pokazala simbol dvoglavog orla

(Espreso/Blic žena/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.